WSET Examen och övervikt i ”bagaget”.

Sitter helt utslagen hemma i soffan efter denna November som har varit ganska häktisk; med två examen bl.a. Den ena i medicin och den andra i WSET Advanced. Medicin-examen vet jag nu vad jag fick och är både nöjd och lättad av att jag kan lägga allt det till sidan. WSET-examen måste jag vänta nästan 2 månader på innan jag får svar.

WSET står för ”Wine & Spirit Education Trust” och är en brittisk organisation som är ganska renommérad för sina internationella certifikat inom vinstudier. Vinmonopolet är en av två instanser i Norge som vidareförmedlar utbildning i ”Advanced” och ”Diploma” som også kallas level 3 och 4.

Så ”Diploma” är väl nästa steg för mig då om man ska kosta på sig en högre grad:) Examen va i Oslo i torsdags och än har jag nog inte riktigt fattat att det är överstökat… Fast det kan man ju inte helt släppa förrän man vet om man har fått ”pass” åtminstone. Hade ju gärna velat haft ”passed with merit”, men det har jag inte så höga tankar om längre 😛 Bara jag klarar ribban så är jag nöjd!

Examen är uppdelat i 3 delar; blindsmakning av ett vitt och ett rött vin (som regel), 50 ”multiple choice”-frågor och så 5 ”short answer questions”. Dom första 2 delarna kändes som de gick väldigt bra, men sista delen blev fort mer komplicerad:P Så nu är det alltså nagelbitning i ca 8 veckor!

Året har gått så fort, och det kändes inte alls som så många dagar sen man startade med detta i januari… I oktober var vi på studieresa till Rhône-dalen vilket var helt fantastisk. Vi besökte totalt 9 producenter på 3 dagar. Vi var där från måndag till fredag, flög till Marseille och hem från Lyon, så jobbade vi oss uppöver detta fantastiska distrikt! Bodde 2 nätter i Orange och 2 nätter i Tain l’Hermitage – där det blev ett smärre toppen-bonus-besök på självaste Valrhona chokladfabrik. (Sa jag att man fick så mycket smakprov man ville? 😉 ) Och inte behövde man spotta heller! =)

Det som var lite skojigt…när jag kom hem igen, och såg igenom ett matmagasin där jag hade vikt får hörnen (som jag brukar göra på det jag ska läsa igenom mer noggrant sen) så var det just ett reportage om Valrhona-fabriken i Tain…i Rhône … i Frankrike! Och jag VET att jag hade sett artikeln som hastigast och tänkt: ”åååhhåhåhå, dit ska man innan man dör!”   Och det var innan det blev bestämt vart vi skulle på studieresa! Så man kan väl säga att man gjorde en beställning från Universums katalog där, för referera till oss som tror på attraktionslagen 😉

Maten va förståss allt för underbar, och dom få dagarna i Frankrike satte sina spår mycket snabbt på kroppen…! Men d va det värt! Det är inte varje dag jag får glufsa i mig and-confit till middag, croissanter till frukost och: glaserad hallonpaj  – som nån slags självklar bussmat 🙂

Här är ett litet axplock från resan:)

IMG_3592 IMG_3645 IMG_3654 IMG_3659 IMG_3666 IMG_3683 IMG_3687 IMG_3712 IMG_3720 IMG_3780 IMG_3799 IMG_3832 IMG_3870

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *