Lamm 💜 Zinfandel = sant!

Lamm/fĂ„r som gĂ€rna Ă€r ett populĂ€rt kött runt medelhavet och mellanöstern  kombineras gĂ€rna med en del friska smaker – mynta bl.a. Och det fick mig att tĂ€nka pĂ„ hur det borde gifta sig perfekt med en lite kraftig vin pĂ„ druvan Zinfandel! Nej, inte den italienske brodern Primitivo som hellre lagas i sötare, lĂ€ttare varianter. Men en god amerikansk Zinfandel som Ă€r mustig och gĂ€rna just har en finish av mynta,  eventuellt eukalyptus faktiskt!

Detta ‘fenomen’ Ă€r ju redan konstaterat för lĂ€nge sedan – giftemĂ„let alltsĂ„. Men hos mig blir det gĂ€rna sĂ„ att jag vĂ€ljer mat efter vinet, och inte tvĂ€rtom. Eller mat efter ingredienserna generellt. Jag handlar sĂ€llan efter planerade middagar. Jag köper i stĂ€llet in det som ser bra ut för tillfĂ€llet av frukt, grönt, kött, fisk…och sĂ„ blir det middagar av det sen:) Den hĂ€r gĂ„ngen klaffade det sĂ„ bra att jag hade vinet till maten… Oh my..! Vilken chock!

Styr undan alla dessa Zin-viner! Ibland kan det vara en hygglig sĂ€llskapsvin, mustig, rund och fruktig… Och ibland kan det vara en förklĂ€dd, enkel Primitivo med överkokt frukt. Det Ă€r vĂ€ldigt populĂ€rt, och jag förstĂ„r det. Det Ă€r ganska sött och nĂ„got som kittlar smakslökarna pĂ„ de flesta. Men vill du sakta men sĂ€kert avancera uppĂ„t pĂ„ smakstegen sĂ„ ska du strĂ€cka dig lĂ€ngre och lĂ€ngre efter en vĂ€lgjord zinfandel med smaker som choklad, örter, skogsbĂ€r och kanske lite vaniljarom frĂ„n fatlagring. Dom kĂ€nns verkligen som en munnfull av smaker!

Och hĂ€r dĂ„ hittade jag en marinerad, smarrig lamm-kotlett som jag gjorde lite tabouleh till, vilket bestĂ„r av en sallad pĂ„ cous cous (the food so nice they named it twice 😉 ), finhackad rödlök, tomat och mynta förstĂ„s, med olivolja och massa fĂ€rskpressad citron pĂ„ det! Friskt, frĂ€scht och perfekt pĂ„ sommaren dĂ„ definitivt inte all mat behöver va varm. Kanon att bara grilla köttet och ha kall sallad pĂ„ sidan.  Kan sĂ€ga att det blev kĂ€rlek med vinet i alla fall

2 andra klassiska kombinationer med lammkött Ă€r gĂ€rna en Chianti eller en vĂ€llagrad Rioja – bör prövas!

Gör’t du med! Gör’e!

Kram och glad sommar!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *