Mina bästa studietips!

Jag har nu studerat samma kurs i grundmedicin i snart 4 terminer. Inte för att jag är så jäkla kass, men för att jag var lite ivrig att sätta igång med studierna. Och därför valde jag att börja på kursen UTAN studiepoäng, halvtid, för att sedan ”uppgradera” mig till studiepoäng och alltså repetera allt jag läst tidigare.
Lite surt kan det ju kännas ibland att man inte bara gjorde det ordentligt från början, men men… Man ska väl aldrig känna att man har kastas bort tid på att lära sig.

Nu vid ”2nd round” så fastnar ju allt betydligt bättre, så man får se det som en investering.
Annars kan man ju helt klart bli lite less på att läsa det samma materialet om och om igen, så man blir till slut ganska duktig på att hitta nya sätt och informationskällor.

Tänkte jag skulle dela med mig av mina bästa studietips, som förmodligen inte är ny för alla, men ändå:)
Här kommer en enkel punktlista:

* All musik är inte bra medans man studerar. Nån har glädje av att lyssna på partymusik för att det får upp energin lite, men generellt kan jag nog säga att det är mer distraherande.
Jag fann mycket bra studiemusik bara av att söka på Spotify:) Där prenumerar jag nu på en spellista som heter ”Öronsmek för studenter” =)

* Stök!! Är du hemmastudent som mig (fast alla studerar väl hemma mer eller mindre) så kan inte arbetsbordet (vilket det nu är) eller rummet för övrigt se ut som ett bombnedslag. Det funkar väldigt dåligt för min del i alla fall. Jag blir väldigt lätt distraherad och är värre än Alfons Åberg….”ska bara”

* Sätt upp en plan och/eller tänk igenom dagen innan vad du ska ha gjort under dagen. Ju mer specifik desto bättre. T.ex exakt vilka kapitel eller sidor du ska läsa, vad du vet att du måste repetera och gärna i hur långa intervaller du ska studera.

* Ta inte för långa pauser mellan intervallerna. Ca 10-15 min är mer än nog. Då kan du bestämma dig för att gå ut med soporna, gå på toaletten, göra en kopp kaffe eller vad det nu skulle va. Då behöver man inga andra ursäkter.

* YouTube är en av mina bästa vänner! Se upp bara så du inte klickar vidare på allt annat;) Lätt hänt att halka iväg:) Men använd det till att söka om allt från information om sjukdomar till mikrobiologi – om du nu studerar medicin. Har min favoritkanal och hemsida som heter ”KhanAcademy”. Den killen kan att förklara, och det fastnar!

* Inte minst kan du använda YouTube till att faktiskt söka efter studietips!

* Använd tekniken för allt det är värt! Det finns ju apps till iPhone oxå med anatomiska atlas, ”flashcards” i patologi m.m. Spela in röstmemon! Och abonnera t.ex på en podcast från ett universitet som undervisar ditt ämne.

* Vad du än tänkt att köpa – kolla upp det på Ebay först! Utländska böcker, fysiologi-planscher, anatomidockor eller vad du nu är ute efter. Amazon.com är ju också en bra källa till begagnade böcker.

* Markeringspennor är ju ett måste! Skapa ett eget system för vad färgerna ska representera – och håll dig till det. (Det har inte jag gjort)

* Ha inte på tv’n. Eller radio. Eller massa annat prat runt omkring dig.

* Se till att du inte kan kolla email å facebook stup i ett! Där är man ju hopplös själv…

* Som regel är man mest effektiv mellan kl 09-13. Skulle i alla fall gissa på att dom flesta funkar så.
Gör en rutin av att använda den tiden och se hellre resten av dagen som en belöning att göra vad du vill med, när du väl är färdig med dagens hemläxa:)

* Slarva inte med sömnen! Sov heller inte för mycket 😛

* Jag läser i 4 stadier; först bläddra igenom, skumläsa materialet. 2. Läs noga igenom och markera det viktigaste. 3. Repetering och anteckningar 4. Repetering och se vad jag kan hitta om ämnet i videoformat. Allt visuellt fastnar bättre i min hjärna.

* Man FÅR ju läsa andra böcker utanför pentium om man vill. Så om man verkligen behöver få in det med en tesked så finns det böcker även för det ; T.ex

20130430-185930.jpg

* Och så inte minst: Påminn dig själv hela tiden om varför du studerar. Hitta motivationen och se för dig vad du kan åstadkomma med utbildningen senare – och det kommer motivare dig att fokusera.

Det här kanske inte direkt var tips i studieteknik, men som jag har lärt mig är mycket värt att tänka på för att få en så effektiv studiestund som möjligt. Finns inget värre än att ha sölat bort en dag på…..just det…..ingenting alls!

Nu ska jag bara börja följa mina egna råd 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *