Fisk och rött vin?

Javisst!

Här är en ugnsbakad torsk som har fått gottat sig i värmen tillsammans med tomater, paprika, lök, sötpotatis och bacon!

Som jag har skrivit förut så är vitt vin nästan alltid enklare att kombinera med mat. Eller rättare sagt – det är svårare att göra fel med vitt vin. Det vi söker i en vinupplevelse med mat är bl.a gärna en feeling av att det ”rensar upp” i munnen, och det klarar ju oftast alltid  vita viner eftersom de har en helt annat friskhet/syra än röda viner. Det är också därför det är så svårt att misslyckas med mousserande viner – där bubblorna alltid har en uppfriskande effekt på vad man än skulle äta. Jag har till och med haft fin Champagne till surströmming – och det förhöjde upplevelsen! Bubblor har en lite magisk effekt på det viset, det är jag övertygad om 

Vit fisk som är stekt eller har lite typiskt salt, fet tillbehör som bacon gör susen med en friskare, fruktig rödvin. Sältan dämpar fruktighet i vinet, så blir det mycket bacon så gör det sig med ett riktigt fruktigt rödvin så att det inte verkar så platt, samtidigt som friskheten rensar upp lite som sagt.

Till just min rätt skulle jag rekommendera röda viner av typen; Valpolicella Classico, Bardolino, Beaujolais eller varför inte en Pinot Noir. Finns mycket spännande Pinot från Orgeon, USA, these days Värt att testa! Har du testat den tyska versionen? ”Spätburgunder”? Kommer mycket bra därifrån på den fronten också!

Vill du ha ett skojigt tema för vinsmakning hemma? Då brukar jag rekommendera ett druv-tema. D.v.s pröva samma druva från olika delar av världen och se hur den kan visa olika nyanser 😉 Kul och lärorikt! Dessutom enklare att kanske lära sig mer om ”den typiska” stilen om en druva/vin om man bara fokuserar på en typ/sort i taget.

Men tillbaka till temat: Personligen är allt väldigt säsongsbaserat vad jag har lust på. Det följer säsongens råvaror mycket. Torsk för mig är kanske något jag dras till mer under säsongen Januari/Februari när fisket är på topp och man inte pratar om annat på jobb än det perfekta tillbehöret till färsk Skrei. Men ju närmare det lutar vår, sol och bar backe – fram med rosévinet! Eller vitvinet för den delen. Det är som en speciell (vin)nerv det rycker i när det blir ljusare tider 🙂 Då har säsongen för lax-fisket startat här i Namsen, så det lutar mer åt röd, fet fisk och friska vita viner. Men du vet… så fort det lutar mot höst, mörka kvällar, tända ljus och kraftiga köttgrytor – ge mig det mustiga rödtjutet!

Det är inte fy skam att äta detta på de finaste av sommardagar heller! 😉 Välj då hellre en Gewurtztraminer från Alsace eller Sauvignon Blanc från Nya Zealand – det är aromatiskt och skitgott! Jag älskar det! Du behöver inte… Det är därför det är så kuuuul att prova sig fram! 😉

Bon appetit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *