En god rödvin.

Det är kanske den vanligaste ”frågan” jag får på jobb. ”Du…jag skulle haft en gooo rödvin”. Vi som jobbar med kundrådgivning på Vinmonopolet älskar faktiskt den typen kunder, som verkligen ger oss lite utmaning och låter oss få leka detektiv för att hitta fram till det som Du menar är en ”god rödvin”:) I alla fall jag, och jag är ganska säker på att mina kollegor tycker det samma:)

Vad som ligger i ordet ”god” kan betyda så olika beroende på vem man pratar med. Ofta tänker jag själv på en vin som är välgjord och har bra kvalitet i förhållande till pris. Men här som sagt är det många faktorer som spelar in. Det beror ju förstås på  vad kunden hade tänkt. Ska det vara ett rimligt alternativ som passar bäst som sällskapsvin? Ska det vara till en speciell maträtt? Eller ska det vara i present? Kanske till någon som man faktiskt inte vet vad han/hon tycker om?

Den klassiska frågan visar i alla fall att kunder är ganska öppen för förslag och sökandet brukar börja vid prisgräns, eventuellt om man har ett favoritland eller druva? Om det är något annat i butiken som dom kan peka ut som dom tycker om så man kan välja ett snarlikt alternativ men ändå nånting nytt? Viktigt att inte föreslå ett för stort hopp i stil här tänker jag. Våran smak för vin utvecklas och förändras hela tiden, och den ändras med säsong och tid på året. Men vill man prova nånting nytt så är det dumt att avskräcka personen och hellre visa vad som kan va ett litet steg vidare.

För bäst råd till dig är det smart att kanske ha en viss aning om vad man förväntar sig när man kommer in i butiken. Har du hittat en ny favorit så är det otroligt underlättande att du t.ex visar fram en bild på din mobil Garanterat kan butikpersonalen direkt säga om den finns i butiken eller inte. Om inte så kan du förvänta dig många goda tips på liknande vin, om det så är druvan, producenten eller  regionen som avslöjar vad du är på utkik efter.

Allt eftersom tiden på året går och olika traditionella maträtter är i högsäsong så får vi också många frågor gällande mat till vin. Men annars också, och det skojigaste jag vet är när kunder kommer in med en detaljerad meny över vad som ska serveras familj och vänner. Man får de mest spektakulära, och ibland annorlunda, maträtter som ska kombineras med vin. Då man verkligen får vrida om varenda nervcell som styr lukt, smak och minne. Hur är texturen? Är det sött, salt, syrlig, bittert…umami?? Vilka smaker dominerar? Vad är tillbehöret? Det är så kul när man får diskutera med kunden och komma fram till bra lösningar – inte minst när kunden kommer tillbaka och är supernöjd med de valda vinerna.

Många ska ha ”den där goda rödvinen dom drack på semester i Spanien” Då får man verkligen leka detektiv! Ibland finner man faktiskt just det vinet och i alla fall kan beställa den till kunden. Men många gånger leder det också till stor besvikelse.. Vinet var inte alls som man minns det från semestern! Kom ihåg att själva stämningen runt anledningen har mycket att säga för hur mycket man tyckte om vinet. Några andra saker är att vinet kanske var av rimligare kvalitet och kanske bara exporteras i stora kvanta för att sedan förpackas på box eller flaska här till lands. Då får grossisten som regel justera lite på sötma, och det är därför en del boxviner skiljer sig från flask-versionen. Och mycket exporteras inte alls, utan konsumeras i all huvudsak i hemlandet. Men oftast får man en annan upplevelse kanske för att scenariot är ett annat:)

Våra personliga smakspreferenser ändras också med våran ålder. Alla har sin ”kryptonit” från tonåren som dom bara inte tål, gillar eller har smakat sen det blev förknippat med första fyllan, och den förstår dom flesta. När vi blir äldre brukar vi också vända mer mot torrare viner än söta vita. Men dagens pensionärer igen är glad i sött:) Dom röda vinerna brukar blir vandra mer mot kraftig och smakrik och mindre mot det lätta, saftiga stilen. Allt eftersom man lär sig känna och uppskatta viner som utvecklar smaker i munnen länge efter att den har lämnat gommen.

Men om du är så modig att våga – så pröva ”där där kryptoniten” igen och låt dig förundras över hur gått det kan vara i rätt sammanhang. Inte minst så har många klassiker förändrats mycket de senaste 20 åren, och kvaliteten är generellt högre från alla vinländer idag. Och kom ihåg att det finns BARA ”goda” viner på Systembolaget och Vinmonopolet. D.v.s viner med riktigt dåligt kvalitet blir aldrig godkänt och invalt att få finnas i sortimentet. Så vi ska vara väldigt glada för utbudet vi har på våra monopol jämfört med hela resten av världen faktiskt. Visst…försäljningen föregår under mer kontrollerade former, men i tillägg så har vi faktiskt hela vinvärlden för våra fötter.

Hur som helst så ska du se att du hittar din goooda vin

En god vin
En god vin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *