Hälsokosttips vid sömnproblem

Alla sliter vi med att somna en del kvällar, och andra sliter med att somna ALLA kvällar.

Oavsett orsak, om vi grubblar så fort vi ska försöka slappna av eller vi bara är övertrött, har jetlag eller liknande – så finns det enkla knep som hjälper många.  Om man kan undvika starka sovpiller så bör man verkligen göra det in i det längsta. Det är tyvärr alldeles för många som blir beroende av det, får obehagliga biverkningar och/eller använder det för att ta livet av sig själv. Därför blir jag så glad varje gång jag har en kund som glädeligen berättar om hur enkla kosttilskott har hjälpt dem, inte minst i stället för att ta mediciner och slippa alla sideffekter.

Ett av de vanligaste problemen är i alla fall: SÖMN  Och det är ju inte en så oviktig faktor precis i vårat välmående. Jag skulle våga påstå att sömnbrist kan leda till precis vilken som helst åkomma. Fråga en småbarnsmamma eller kocken som måste ”varva ned” med ett par whiskey varje natt han kommer hem för att kunna sova. Anledningarna kan vara många!

Det jag oftast upplever kan vara den enklaste lösningen, speciellt om kunden i tillägg har märkt en del muskelkramper till kvällstid, är att dom som regel bara behöver extra B-vitaminer och Magnesium. B-vitaminer som även kallas ”stress-vitaminet” är viktigt för kroppens nervsystem och många delar av kroppens metabolism. Magnesium igen är viktigt för att musklerna både ska kunna kontrahera och slappna av vid rätt tidspunkt. Brist på detta ledar alltså till muskelkramper (eller ”sendrag” som vi också säger).  Bra vätskebalans och elektrolyter är naturligtvis också viktigt för att undgå det. Bara det gör det lättare för kroppen att faktiskt slappna av när den ska.

I väldigt milda tillfällen av insomningsproblem kan rogivande örter som komomill, melissa eller humle hjälpa.( Det är bl.a därför vi blir så ”go-trött” av en öl, p.g.a humlen;) )  Därför ses också denna kombinationen av örter ilag med b-vitaminer och magnesium i tabletter för en optimal effekt. Men en kopp te med liknande kan också hjälpa på. Men oftast vill man ju undvika att behöva kliva upp på natten för att gå på toan. Det vore väl surt om man först har somnat:)

Avlsappnande bad eller aromer av lavendel kan vara bra sätt att mentalt varva ned innan sängdags.

Zenbev är en produkt som är baserat på pumpafröextrakt och innehåller aminosyran tryptofan som kan hjälpa dig att balansera din dygnsrytm, så att du både får mer kvalitetssömn och mer energi på dagen. Den finns som både pulver och ”bar” med god chokladsmak. Det kostar lite över 200kr på shopping4net.se  t.ex.

Melatonin är ett viktigt hormon som produceras och skiljs ut i kroppen under mörker. Det gör oss trött och är en viktig faktor för att kunna sova. Det är därför så många är extra trött om vintern, och får extra svårt att sova om sommaren när det är ljust dygnet runt (i alla fall här uppe i norr:)).  Eller kanske du bara är som mig och är mörkrädd och somnar med lampan på ibland? 😉 Rubbningar i den här balansen gör det förståss svårare att hålla ett jämnt sömnmönster. Det är det som sker bl.a när man drabbas av ”jetlag”, och en del får faktiskt tag i detta på recept för att underlätta problemen.

Nu har det sig så att jag vet om en naturlig lösning även för detta =) Kosttilskottet ”Tart Cherry” från Pure Planet innehåller just naturliga mängder melatonin. Tart Cherry är ett koncentrat av surkörsbär som även kan användas som en delikat dessertsås på paj och ostkaka om man vill:) Men den är DYR..! här till lands kostar den lite över 450 Nok. Därför kan jag med glädje tipsa dig om att den finns på iHerb till ca 150 kr! (Klicka HÄR så kommer du direkt dit och kan läsa mer om den)     Använder du linken så får du även $10 asvlag på din första order.

Det vara bara igår jag hade en kund som var på utkik efter denna. Naturligvis hade jag den i butiken efter tips från många andra:) Damen hade prövat allt från tradionella sovmediciner till akupunktur för sina sömnproblem, men Tart Cherry var det enda som funkade så effektivt. Hon tar en mängd som motsvarar ca 3-4 msk före läggdags. Man ska blanda ut det i vatten eller annan dricka, men just eftersom hon också ville undvika att kliva upp och gå på toaletten mitt i natten så tog hon det ganska koncentrerat. Hur som helst är det ett billigt alternativ för att få bukt med en så viktig sak som sömn. Och för dom det har hjälpt är nog väldigt tacksam för att inte behöva ta medicin med allt vad det kan skada kroppen i längden.

Jag vet också bekanta som har gett sina barn detta för att de lättare ska finna ro till kvälls. Och vad snällare och mer naturligt vis kan man inte göra det på 🙂

Jag hoppas att du hade hjälp av några av dessa tips. Det finns ju många andra råd att ge angående sömn, men jag tänkte jag skulle försöka begränsa det till just vilka vanligaste kosttilskott man kan ta som hjälp:)

Lycka till och sov gott! =)

 

 

 

 

3 thoughts on “Hälsokosttips vid sömnproblem”

  1. Hej jag har diabets2 fick den i 2014..Kan jag drycka den cherry surkörsbär med vatten?
    Annan sak är att min unga vuxna med lindring autism med svårkoncentration en del depressiv en del sömlös..tänker köpa den till honom.

    1. Hej! Det är ju ett rent koncentrat av surkörabär, men det är ju klart en del sötma i den för det. Jag skulle ha prövat mig fram försiktigt och mäta blodsockret för att se hur pass det påverkar din diabetes. God sömn är ju basen till mycket i vår hälsa så det kan absolut provas för det. Depression och koncentration kan inte bli sämre av bra sömn. Men om hans besvär är p.g.a brist på melatonin kan jag inte svara på. Det är dock en helt ofarlig grej att prova – så varför inte:) Bra fettsyror är kanske viktigaste tillskottet för han i tillägg. Jag hoppas det hjälper❣️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *