Hälsokost för ett häftigt temperament.

Ett dåligt eller ostabilt humör kan ju vara utfallet av nästan vad som helst. Många saker kan skapa irritation och frustration naturligtvis, och kan vara en direkt orsak till dåligt humör. Men när man över en längre tid känner att man reagerar irrationellt och nästan exploderar över småsaker utan anledning – kan det hända att det är andra faktorer eller obalanser i kroppen som är grunden till det.

Att utreda varför man är så sint hela tiden kan ju i värsta fall vara ett detektivarbete, precis som alla miljoner anledningar till varför man är överdrivet trött hela tiden. Det kan som sagt bero på så mycket. Och alltid hänger den ena ihop med den andra och tredje o.s.v.

Sömn i sig, eller snarare brist på det, kan ju vara den absolut vanligaste orsaken till dåligt humör, det vet man ju. Samt att sömnbrist går ut över så mycket annat i kroppen och livet när det får pågå över längre tid.

  • Så första punkten att kryssa av på checklistan är: Bra sömnvanor? (Mer om detta, och tips, hittar du i mitt inlägg HÄR!

Men om man inte har sömnbrist då, men ändå känner sig skitförbannad hela tiden??

  • Ett stabilt blodsocker hjälper så absolut på humöret, så har man inte det är det punkt 2 på checklistan! Ät mat som håller dig mätt länge. D.v.s undvik allt som har med socker och snabba kolhydrater att göra! Jag lovar att man blir en snällare människa.
  • Insulinet är ju hormonet som ska hjälpa oss att hålla blodsockret stabilt, och då bör inte nivåerna av det hoppa upp och ned genom dagen. Men det kan ju också vara så att du har andra hormonella obalanser i kroppen som gör dig irritabel. PMS och övergångsåldern bjuder på mycket känslor – speciellt för kvinnor då, även om männen också till en viss del går igenom förändringar när dom blir äldre. Min teori om detta, som jag menar gör det hela just värre, är kanske just att kvinnor av dagens generationer stort sett har gått på någon form av hormon-prevention hela sitt vuxna liv – tills den ”dagen” man har fått menopaus, och DÅ blir inte övergången för kroppen speciellt mindre att takla när varken kroppen tillförs eller producerar så mycket östrogen längre. (Har skrivit lite om ”Hormonfri Prevention” här tidigare)     Vill man pröva naturligare sätt att återfå mer hormonell balans på kan Jättenattljusolja vara till stor hjälp. Många av mina tidigare kunder (när jag jobbade på hälsokostbutik) var väldigt nöjd med effekten av kapslarna, då många igen vill undvika soja-baserade ”klimakterie-produkter”. Dessutom fick dom mjukare och friskare hy på köpet:) ”Efamol” är ett känt märke. Finns t.ex på Bodystore.
  • Och det är ju ingen hemlighet att fettsyror, speciellt i form av omega 3, är viktigt för ett stabilt sinne, alltså humöret. Det stabiliserar överaktiva barn/vuxna och verkar förbättra koncentrationen. D.v.s man blir mer tålmodig och mindre rasande.
  • D-vitamin är också viktigt för hjärnan och humöret. Det lär vara en stor orsak till att många här i Norden blir vinterdeprimerande under den långa mörkerperioden när vi får mindre solljus och inte kan produsera lika mycket d-vitamin själva. Och det har visat sig att bristen på vitaminet är allt vanligare hos oss nordbor än man först antog, och är numera länkat just till att man kan känna sig lättirriterad, nedstämd och trött. Vi behöver gärna 50ug om dagen under vinterhalvåret. Det menar Mats Humle i en artikel från nätsidan Måbra. Du kan också läsa en hel del om D-vitamin på Kostdoktorn.se!
  • Åter igen så dyker också mineralet Zink upp även i detta sammanhang, och speciellt vitamin-B6. Men även fler b-vitaminer som niacin(B3) och tiamin(B1) lär kunna orsaka ostabilt humör vid brist.
  • Motion. Viktigt för hälsan generellt, men boostar så absolut fler av våra glad-hormoner som serotonin och dopamin. Dessutom så sover man ju också mycket bättre om man har varit lite mer aktiv under dagen. Bra natt = bra dag!
  • En sista sak jag kommer på som kan vara nära anliggande till taskig humör – taskig mage!! Funkar inte magen så fungerar ingenting annat heller känns det som. Då kan man ju glömma bra sömn, långa promenader i frisk luft, en bra arbetsdag o.s.v. Mycket börjar och slutar med magen, och den måste man hålla happy annars så kan den verkligen jävlas med dig. Så jag föreslår att man verkligen ”unnar” sig själv en bra probiotika med levande kultur, antingen som en behandling men gärna dagligen – för all tid! Det bör inte vara någonting vi springer och köper på apoteket bara för att vi ska resa utomlands, utan bör vara en del av din dagliga rutin. Om du inte är väldigt duktig på att äta fermenterade grönsaker t.ex. Det är hur som helst en rimlig och busenkel hälsoförsäkring.

Detta är billiga, enkla och ofarliga tilltag att prova själv. Sen kan man ju försöka undvika relasjons-relaterade faktorer och nagg. Och det bör ju även bli enklare med ett bättre humör i utgångspunkt. Som sagt….”hönan eller ägget”….allt hänger samman!

Men försök att undvika energitjuvar i största möjliga utsträckning! Håll dig väl med familjen. Och byt jobb i värsta fall om platsen gör dit liv surt! Dåligt humör har förstört mååånga förhållanden – och det är det inte värt!

Lev väl och var glad i stället

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *