Gotu Kola och hälsoeffekter.

Tänkte skriva lite om min erfarenhet med Gotu Kola:)

Gotu Kola är en av de mest viktiga, om inte den ”viktigaste”, örten inom Ayurvedisk medicin. Jag har tidigare använt en del  Aurvediskt kosttillskott av märken som Bliss och Maharishi Ayurveda som har hjälpt mot diverse plågor. Fick tillfället att pröva på puls-diagnostik av en riktig indisk Ayurveda-läkare. Han kunde avslöja att jag hade problem med magsyran. Ja, jag instämde…Jag hade magkatarr, så förmodligen hade jag för mycket. Men så var det sällan, om inte aldrig, menade han. Orsaken är som regel för ”dålig” magsyra. Den är för svag och gör inte sitt jobb. Så det fick vi rättat upp i:) Men ett enkelt tips, som många av oss gör fel, är att vi dricker för mycket till våra måltider. Vi kan vänta lite med att dricka till efter att vi har ätit färdigt, och DET kommer förbättra matsmältningen markant när vi inte späder ut magsyran – som är där av en anledning!

Ja, det var ju en historia för sig. Men Gotu Kola då… Tror det var så att jag började med det för att se vad det hade för effekt på huden. Om man kunde sluta se ut som en fjortis nån gång! Inte för att jag lider av acne, men heller inte av helt ren hud. Ja! Och så minnet ja:) Eftersom det var inför examenstider:)

Gotu Kola har en lång lista med positiva egenskaper fick jag lära mig sen:

 • Blodcirkulation – och därmed förbättrar problem med venös insufficiens, som i sin tur förhindrar åderbråck.
 • Ökad blodcirkulation betyder också mindre problem med ödem i kroppen.
 • Sårläkning förbättras och ärr reduceras, förmodligen p.g.a stimulering av nybildande av kollagen.
 • Den kognitiva förmågan förbättras, både minne och intelligens sägs det.
 • Det används också mycket just för utmattning, depression och nervösa problem.
 • Allt detta kan ju bara leda till ökad sexlust naturligtvis – vilket också är en av fördelarna.
 • Gotu Kola är blodrensande og har god effekt på hudproblem som acne, exem och psoriasis.
 • Men också inflammatoriska sjukdomar som sklerodema och artritt.
 • Respiratoriska problem, som asthma t.ex.
 • Matsmältning, magsår
 • Och immunförsvaret får också en boost, då örten inte bara har en anti-viral verkan, men också bakteriell och ogillar parasiter.
 • Används också för epilepsi, feber och sömnbesvär inte minst!

Jag började alltså ta detta på vårkanten inför studiernas slutspurt… tänkte väl inte så mycket på då om jag kände nån skillnad. Huden vart lite snällare mot mig, abslout… Men det var vid ett tillfälle senare i maj när jag blev presenterad för många nya bekantskaper, som man ju ofta blir. Och det man är mest koncentrerad över är att säga sitt eget namn – rätt! Typ:)     Men efter en mycket skojig kväll och natt så kunde jag, trots det, rabbla upp namnen på alla jag hade hälsat på kvällen innan.    ???????    Har väl aldrig hänt i hela mitt liv förut! =)  Så då tänkte jag för mig själv att det kanske är nånting med Gotu Kola ändå 😛

Hade ett litet uppehåll ett tag men har nu börjat igen. Och jag kan absolut säga att jag har en mer stabil energi, bättre korttidsminne och bra sömn. Sen…!…om det är detta som har gjort att jag för första gången på hyfsat många år har kommit under en viss viktgräns…? Det är för mig magisk. Det är ju en kombination av mycket förmodligen, men jag har ju inte gjort nånting annorlunda nu mot för hur det har varit förut. Eftersom jag fick problem med sköldkörteln efter en del tid stress, och fick dålig ämnesomsättning…. Svårt att säga där vad som kom först av  ”hönan eller ägget”, eftersom uttröttade binjurar kan vara en orsak till att hormonerna i resten av kroppen inte fungerar som det ska. Men då kommer vi till en punkt som jag glömde föra upp i listan; Gotu Kola styrker nämligen binjurarna med! Och kanske kan det ha en liten förklaring då för min del.

Det studeras också på vad för effekter det har på lever-sjukdomar som t.ex cirrhose, alltså ”skrumplever”.

Jag kommer nog fortsätta med detta för det känns som en väldigt holistisk ört. Jag använder av märket Pukka, vars Gotu Kola numera har bytt namn till just ”Wholistic Gotu Kola” och finns numera även på Bodystore till ett bra pris.

Gotu Kola finns som kapslar, olja att massera med eller som pulver om du vill använda i smoothies. Jag har bara använt kapslar.

Elefanterna mumsar det här ”gräset”  som godis och är ju känd för att leva länge. Därför kallas den också för en ”longevity herb”:)

Och kom ihåg! ”En elefant glömmer aldrig!”   ;))   (Djungelboken:))

Här finner du Gotu Kola på iHerb. Välj helst ekologiskt och något med bra reviews förståss:)

Här är en liten video från David Wolfe. He should know!=) Enjoy!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *