Förbättra/optimalisera luktsinnet

Som en ”vin-sniffare” har jag funderat ett tag… Hur förbättrar, eller tränar man upp sitt luktsinne? Eller rent ut av optimaliserar det?? Det ville jag veta mer om.  Just för att den totala upplevelsen av mat och dryck blir så mycket mer fulländad om man kan känna vad gott det luktar. Så jag tog reda på det lite närmare. Jag antar att fler kan tänkas intressera sig för temat:)

Idag är vi kanske inte helt lika beroende av vårt luktsinne för överlevnad som förr i tiden. För att kunna lukta faror t.ex. Men vi blir varnade av luktsinnet från att äta mat som har blivit dåligt. Vi kan känna om det luktar bränt eller är gasläckage någon stans. Och faktiskt kan man också känna lukten av björn som befinner sig i närheten. De har en väldigt distinkt lukt! (Och om jag skulle jämföra det med nånting så…ja…det luktar som en påse med använda bindor!!  Har du besökt ett ide i en djurpark någon gång, innan ”bjärn” har släppts ut på våren, så kommer du lätt känna igen den odören om du skulle ha så tur/otur att träffa på en i skogen.)

Men jag skulle aldrig kunna tänka mig tanken att förlora luktsinnet. En del gör det eller får ett starkt reducerat luksinne, och då kallas det anosmi. Alltså en slags oförmåga att kunna känna en eller flera lukter. En slags ”luktblindhet” helt enkelt. Men enda sedan jag väntade min dotter, vilket inte helt ovanligt sker under en graviditet, så har jag haft ganska störigt bra luktsinne. Det har suttit kvar. Det var säkert ännu bättre då, eller så var det bara att man upplevde att starkare – på alla sätt!  Fertila kvinnor har faktiskt en bättre förmåga att kunna träna upp sitt luktsinne än män. Dom har bara inte samma egenskapen. Och det kan väl dom flesta kvinnor i ett heterosexuellt förhållande skriva under på! Amen to that!

Ibland skulle man ju förstås önska att man led av lite anosmi…så man slapp känna andras dåliga andedräkt, skitiga blöjor och svett till exempel. Fast…!..svett faktiskt naturligt innehåller steroider som kan öka antal luktreceptorer i näsan. Jo då så att…Det har forskare kommit fram till – eftersom det är en del yrkeskategorier som lever på näsan. ”Sniffare” av ost, kaffe, parfym och vin m.m. Men man ser kanske inte för sig att springa omkring och sniffa andras armhålor, så hur dom har tänkts sig framställa och använda den steroiden på ett praktiskt sätt får vi väl se:)

Det kan vara många olika anledningar till att du har nedsatt luktsinne. Det vanligaste är förstås förkylning och tät näsa, eller andra infektioner i luftvägarna. Rökning och vistelse i väldigt förorenad luft över längre tid är stora bovar! (Vem har inte hört från rökare som har slutat vad gott allting smakar helt plötsligt? 😉 )  Alkohol ger oss sämre luktförmåga. Det gör också stinkiga lukter! Så vi bör inte stå ut med sånna för länge. T.ex lök eller ammoniak. Det irriterar och döver luktsinnet till slut.

Men det kan också vara medisinska orsaker som försämrar ditt luktsinne. Allergier, diabetes, mediciner som statiner och antidepressiva, cancer-behandling, eller någon form av trauma mot huvudet. Så bilbältet kan hjälpa dig att rädda dina luktnerver, och så mycket annat, vid en bilkrasch.

Det kan också vara så enkelt som brist på zink! Idag är det väldigt vanligt att många har brist på spårämnen och mineraler. Speciellt män förlorar en del zink vid varje utlösning, och det kan ju också har ett sammanhang såklart med deras generellt sämre luktsinne. Men det är enkelt att åtgärda. 7mg zink dagligen som eget kosttilskott, Eller så kan du ju alltid äta en hög med ostron eller andra zink-rika matvaror:)

Ett annat problem kan vara intag av mat som är ökar slemproduktionen – oftast mjölkprodukter. Sorry mjölk-lovers Men ost, mjölk, glass och annat med mycket socker gör oss lite för slemmiga för att kunna uppfatta lukter optimalt.

Allt startar med luktsinnet. Det är som starkast när vi är hungriga och det är redan då matsmältningsprocessen startar, genom att utsöndra enzymer i munnen som ska spjälkar maten i första omgång. Så här är tips på vad du kan göra för att förbättra, träna upp och optimalisera ditt luktsinne:

 • Tugga maten sakta för att uppleva mer arom. Arom som jag brukar beskriva som ”lukten vi känner genom munnen”.
 • Drick vatten och låt inte munnen torka ut. Då känner man mindre lukt.
 • Håll näsan ren och glad i största möjliga mån. Den bör inte heller vara som en öken. Investera i en luftfuktare, som verkligen kan hjälpa mig torr vinterluft. Skölj gärna näsan med saltvattenslösning och använd en neti pot.
 • I Ayurveda, indisk medicin, finns det också näsolja man kan pröva för att hålla näsan frisk och fuktad. Det heter ‘nasya oil’ och är kanske lättast att hitta på Ebay.
 • Luktsinnet är som regel bättre efter träning tack vare 2 orsaker; 1: träningen ger också en fuktigare näsa 2. adrenalinet ökar, kontraherar blodådror och ökar luftflödet.
 • Våga krydda maten! Det kan förhöja din upplevelse hur som helst. Men undvik FÖR stark mat.
 • Om du vill träna upp luktsinnet (som sommelier t.ex)  är det bra att utveckla ditt eget ”språk” för smaker och lukter så att du kan sätta ord på det och skaffa associationer och lättare plocka fram det ur ditt smaksbibliotek senare.
 • Ät ”rena” matvaror. D.v.s lär dig smaka en sak i taget och låt råvaran alltid smaka det det är för att lättare känna igen smaker och lukter.
 • Lukta på allt innan du smakar.
 • Välj 2-4 saker i taget du vill bli duktig på att lukta, tills du har skaffat kom-i-håg-lappar på det i luktminnet.
 • Ha burkar med enskilda kryddor, oljor m.m som du kan sniffa på.
 • Vet du inte hur du ska känna igen t.ex guava-aromer på ett vitvin så föreslår jag att du åker till affären eller en marknad och utforskar/handlar/smakar/luktar på det du inte är så bekant med.
 • Tag korta sniff. Lite som en hund. Inte långa, överdrivna indragningar. Då tappar du fort bort lukten i stället.
 • När det gäller vin, och mycket annat, ta pauser mellan luktanalyserandet. Det kan också hjälpa att lukta lite på sin egen hud, t.ex översidan handen bara, eller lite kaffebönor för att trycka på ”reset-knappen” i luktsinnet och neutralisera näsan så att du kan börja om.
 • Det finns arom-sett man kan köpa också för att träna upp hjärnans doft-bibliotek. Som dessa t.ex HÄR
 • Och som sagt; pröva tillskott av zink. Finns i många varianter på Bodystore bl.a.

Sist men inte minst – allting smakar bättre i sällskap! 

(Mycket av tipsen och informationen har jag hittat på Readers Digest.com och Wall Strett Journal.com.)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *