Döden i grytan

Har just avslutat boken av Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson; Döden i grytan.

Mats-Eric’s första bok ”Den Hemliga Kocken” tyckte jag var intressant och informationsrik med tanke på allt matfusket vi omges av, där innehållsförteckningar och ingredienser egentligen inte innehåller det som påstås. Man vart onekligen inte så sugen på att handla efter den boken och gick i affären med rynkad näsa vad man än såg på. Men…det går över… Och efter ett tag så kommer man inte ihåg allt lika färskt om vad man har läst.

Det är därför man måste påminna sig själv lite grand, om man nu först bryr sig om sin och sina barns kropp och hälsa, om vilka alternativ vi omger oss med och vilka val vi kan göra bättre när vi handlar.

”Döden i grytan” handlar mer om livsmedelsindutrin, dess knasiga lagar för servering av mat, samt den inte så lilla köttindustrin med enorma boskap som ska födas upp på kortast tid för att ge oss billig mat men också dem bäst förtjänst.
Industrialiseringen av all matproduktion har slagit omkull småskaligt jordbruk och möjligheten för små bönder att ens kunna driva en gård.

Jag kan förstå vegetarianer som avsäger sig ifrån allt detta. Och jag – jag kommer njuta mitt älgkött ännu mer – med gott samvete! För nej…det är på inga vis ”humant” med hur nötkreatur, kycklingar eller grisar föds upp i storskala idag. Och så tycker vi kanske att det är konstigt att det har uppstått svininfluensa, galna kosjukan (Creutzfeldt-Jakobs sjukdom hos människor) och fågelinfluensa??!!
Det kan ju inte ha nånting med att vårat kött, medans det lever, badar i sin egen avföring, får dåligt immunförsvar, ges antibiotika för typ allt – som igen utvecklar konstant nya resistenta bakterier och därmed sjukdomar, eller??! Som åter igen sprids via maten och drickvatten!

Nej då…! Om alla bara blev duktigare att tvätta sina händer och kockarna bara skruvade upp temperaturen på kokplattan så skulle det här inte vara ett problem… Tycks det verka i alla fall. För så fort ett utbrott kommer så är det köken och sjukhusen som inspekteras! Men strängare kontroller på själva källan till orsaken – det hör vi inte lika mycket talas om!

Koblajor och svinskit har blivit miljöfarligt avfall och är inte längre nånting man kan förbinda barndommen med när man sprang över läggdan, halka å snubblade. Den ungen idag skulle förmodligen få frätskador och diverse!
Men pröva servera en kaka utan tång eller plasthandskar du! Då får man bara hoppas att basilusk-polisen inte är i närheten!

Jag kan även förstå att många är skeptiska till ekologiskt. Än finns det hål där som får en att fundera. Ett vanligt exempel är den icke-ekologiska bondgården som ligger bredvid den ekologiska ,och sprider sin skit vid gränsen till dennes åker. ??
Men det är ju inte alla gårdar som har det så naturligtvis. Och kunde jag fritt välja, så skulle jag nog ta det ekologiska alternativet any day! Men…som många andra…gör man ju inte det…det kostar lite mer för lite mindre. Och ja, man tänker ju pris.

Om inte så länge kommer jag nog gå till affären och köpa kycklingköttfärs ”för att det är ju så gott till tacos”:) och blunda för vad som egentligen är nermalt i den där smeten.

Men jag tycker ändå att vi är skyldiga oss själva att vet mer om våran mat. Det räcker inte längre med att lära sig som liten att mjölken kommer från kossa möö. Det har blivit lite mer komplicerat än så.
Visste du t.ex att choklad är den 6:e mest vanliga smittokällan till salmonella?

Om det här är något som bryr dig det minsta, så kan jag varmt rekommendera boken. Den finns HÄR på Adlibris.

Trevlig läsning…Eller vad man ska säga;)

One thought on “Döden i grytan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *