Biff och vitt vin?

Ja, det funkar alldeles utmärkt! Och varför skulle det inte? 8 av 10 gånger skulle jag vilja säga att ett vitt vin är enklare att kombinera med mat än att hitta den ”perfekta” kombinationen med rött. Och här ska jag måla upp ett enkelt exempel;

Tänk dig en fet fisk som lax, stekt, med hollandaise-sås… Såsen är smörbaserad på samma vis i grund och botten som en bearnaise. Men den huvudsakliga skillnaden är smaken av dragon på bearnaisen. Och vi vet ju hur bra det passar med en mycket frisk vin till feta fiskar och feta såser?

Under ett smaksexperiment vi gjorde på  mitt jobb där vi provade lax och biffkött i rå form, man kan säga typ sashimi vs. carpaccio, för att se vilken av dom som faktiskt var mest smakrik – så var det faktiskt helt klart den glada laxen som vann. Kött har faktiskt inte mer ”smak”, men tilberedningen brukar som regel göra att den får mer arom/kryddning och mer tillbehör att ta hänsyn till.(Och ja – innehåll av proteiner är inte oväsentligt i val av vin)

Naturligtvis tänker man en lite mer fyllig/kryddig rödvin då till detta… Och det är gott! Kanske ännu mer typiskt – det passar säsongen! Så fort höstmörkret har börjat intåga så blir det mustigare middagar, mer kött, mer kraft i rätterna OCH VI bli sugna på ett mustigt rödvin i skenet av tända ljus. (Jag talar speciellt för oss som bor så pass långt norr som antingen har totalt dagsljus eller mörker sommar/vinter)

MEN… Om vi utgår ifrån såsen då; vad är det som säger att rött måste vara bättre…?…för att den ena såsen innehåller dragon?

Viner gjorda av druvan Sauvignon Blanc blir som regel ganska aromatiska. Stilen skiljer sig från de olika kontinenterna, där bl.a Frankrike, Nya Zealand och Chile kan vara 3 bra exempel att jämföra med varann om man vill testa.  Det vinet jag har valt till min mat kommer från Sancerre, Loire i Frankrike, och det som kanske är lite typiskt därifrån är mer toner av citrus, mineralitet, grönt äpple, lite nässla och/eller krusbär + ev. en vitpepprig finish.

Maten bestod av, förutom en ganska mager biffbit, ugnsrostade sötpotatisbåtar, stekta champinjon-klyftor, köp-bea och mycket söta ugnsbakade sicilianska cherrytomater. Och jag kan säga att vinet passade mycket bra med både såsen, köttet, och sötpotatisen, MEN inte minst med tomaterna..!..som inte brukar vara lätt att kombinera med vin, speciellt inte rött.  Och där vill jag påpeka att just den aroman kan komma fram i Sauvignon Blanc-viner…! Du vet om du liksom gnuggar lite på en tomatkvist, eller doften du känner från tomaterna som har fått mogna på kvisten, DET kan du återfinna speciellt i en Sauvignon Blanc  från en kyligt klimat – vilket Loire befinner sig i. Varmare regioner ger viner av samma druva mer tropiskt frukt, som passion eller ananas. Det här är druvan som också många gånger förknippas med den ljuvliga doften av kattpiss, men då tror jag det också gäller viner från kyligare regioner. 

Det är värt att prova! Speciellt nu i sommar när vi gärna vill grilla, men samtidigt ha något kallt och friskt i glaset. Då skulle jag kanske rekommendera en Sauvignon Blanc från Nya Zealand som är ännu mer aromatisk,  med mer aromer av svartvinbärsblad, om inte faktiskt lite svartvinbärskvist! För oss som har tuggat även det som liten

Dessutom; käkar du low carb? Eat your heart out!

Bon appetit!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *