Ashwagandha och hälsoeffekter

Ashwagandha anses som bland de mest ”föryngrande” och vitaliserande örten inom Ayurvedisk medicin. Den är kanske helt perfekt för oss ”idag” med tanke på nutidens leverne.

Det är en androgen ört som verkligen främjar våran inre ro och vitalitet.

Androgena örter har egenskapen att hjälpa kroppen anpassa sig själv till förändrade situationer och är därför precis vad kroppen kan behöva när vi är stressade, nervösa och oroliga av olika anledningar.

Andra egenskaper är;

  • redusera inflammation, regulera metabolismen och balansera det endokrina systemet, samt hålla i schack blodsockernivån och kolesterol .
  • De reduserar som sagt stressresponsen och därmed stresshormonet kortison som ökar kroppens inflammationsnivå.
  • Korrigerar cellulär funktion, optimerar proteinsyntesen och dina organs funktion.
  • stödjer produktionen av antioxidant-enzymer som skyddar ditt dna från skador – d.v.s den reverserar närmast åldringsprocessen och förhindrar cancerutveckling.
  • de förhindrar opportunistiska infektioner och ökar immunförsvaret, speciellt med tanke på allergier.
  • de ökar också våran tolerans för många typer mediciner.
  • och androgener maximerar även effektiviteten hos steroida mediciner  samtidigt som det reducerar dets kortvariga och långvariga biverkningar.

För min egen del så märker jag en mer stabil och stark energi, allmänt mer balans i dygnets rytm. Den har fungerat otroligt bra även som en lugnande ört på kvällstid innan sänggående.  Jag tog redan ”tart cherry” på kvällarna innan jag började med Ashwagandha – men effekten ilag var slående.  Tart Cherry’s naturliga höga innehål av melatonin samt Ashwagandha’s stabiliserande effekt efter kroppens behov verkade fungera väldigt bra. Jag vaknade upp utvilad och kände mig liksom alldeles ”len” i kroppen  Vet inte annat ord som kunde ha förklarat det bättre.  Sängen kändes så skön att åla å sträcka sig i att det var helt konstigt! Kunde inte heller komma på att jag hade småvaknat flera gånger på natten och därmed inte heller fått ont i ryggen när jag brukar vilja vända på mig hela tiden.

Tart Cherry har jag ju skrivit om förut i detta inlägg , för dom som har sömnproblem. Märket jag har använt är Pure Planet, eller Supernature som det heter här till lands, men det är alltså exakt samma saker. På iHerb.com kostar den under halva priset dessutom.

(Ashwagandha köpte jag också på iHerb.com. Det är av märket ”Organic India” och det verkar som produkter med mycket bra kvalitet. Du kan även läsa om dem och deras produkter på deras hemsida här.)

Anledningen till att jag ville skriva och tipsa vidare om detta var för att jag läste boken av Sebastian Pole: ”A Pukka Life”. Det är alltså han som är ‘master herbalist’ i produktserien ”Pukka” som då är baserat på Ayurvediska principer. Vi känner nog de flesta till teerna i fräsch förpackning som bl.a  prydde alla dessa ”interiör-tidnings-kök” när de först kom. För tiden använder jag själv ‘triple ginger’ och ‘love’. Funkar fint som morgonte respektive kvällste 🙂

Så det mesta av informationen jag har gett dig här kommer alltså från boken.  Den är lättläst, översiktlig och vackert indelad i intressanta avsnitt. Den tar för sig allt ifrån Ayurvedas grundläggande principer, till hur du hittar din ‘typ’ och hur du på bästa sätt balanserar din ”dosha”.  Boken kostar ca 200,- på Adlibris, beroende på om du vill läsa den på svenska eller engelska 🙂

Dela gärna med dig om du har egna erfarenheter av dessa Ayurvediska örter!

God läsning!

One thought on “Ashwagandha och hälsoeffekter”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *