Tips för alla studerande!

Jag har skrivit om det förut i posten; Mina Bästa Studietips, men det tåls att lägga till fler tips:)

Ser att jag då hade genomfört andra rundan med studier i grundmedicin, för att uppgradera mig till 30 studiepoäng.  Nu kan jag ju säga att jag har gjort färdigt 3:e runda för att ta 60 studiepoäng:P Dumt att välja det på en gång va? I stället för att läsa allt 3 år i sträck – bara för att det är sååå himla kul;P

Men jaja… Det är aldrig bortkastat med repetition…!

Jag har också som sagt läst Level 3 i WSET samtidigt, så det har varit en helt sjukt kaos i skallen det senaste året, med bägge slutexamens i november:P  Så när det var exakt 2 veckor kvar till sista examen, och jag var färdig med medisinbiten, så satte jag upp en arbetsplan på EXAKT vad jag skulle hinna/genomföra för varje dag fram till Dagen (med stort D). Jag var realistisk och tog inte med alla dagar i veckan, utan gav mig lite ledigt på helgerna. Men det gör det i alla fall väldigt översiktligt och känns mer lättuppnåeligt när man tar allt steg för steg och koncentrerar sig på en sak i taget – vilket man ofta gör fel. För när man kommer till sista stadiet, repetitionsstadiet, så blir man lätt stressad och sitter med böckerna och stirrar på allt samtidigt, tror att man läser, men egentligen så fastnar  ingenting. Så hacka upp det! Det är ett viktigt tips!

Sen eftersom jag insåg hur lite tid jag faktiskt hade på mig, efter att ha skaffat mig översikt, så tog jag några andra grepp: Loggade ut från allt av ”sociala” medier (asociala medier som min far kallar det) och raderade allt av dessa appar på mobilen! Samtidigt installerade jag två program på min mac; ”RescueTime” och ”Freedom”.

RescueTime   är ett program som visar statistik över Vad du faktiskt använder tid på när du är online… Och du kan ju gissa om du är så effektiv som du tror, när du bara ska kolla mailen eller se det videoklippet på YouTube som kompisen har delat på Facebook… Du kan även sätta dina egna preferenser för vad för typer av sajter som är de som är minst relevant för dig och vad som är dina huvudsakliga arbetsområden. Själv satte jag YouTube som ganska relevant då jag använder sidan för allt det är värt när det kommer till lärande! Det som inte finns på YouTube…finns inte..! Typ;P

Men ändå så såg klockdiagrammet så skrämmande ut redan efter första dagen av implementeringen så jag behövde inte se mer=)

”Freedom” är ett program som helt enkelt blockerar internet och tillslutna funktioner för en önskad tid. Så om du bestämmer dig för att vara djävulskt effektiv i ett par timmar, och helt enkelt inte kunna kolla mailen om du ens skulle viljat, så är detta bra hjälp! Sätt ”timern” på 2 timmar och du kan helt enkelt inte ”låsa upp” det ens om du skulle ångra dig – så sätt dig med bok, penna och papper!

Det kanske ABSOLUT bästa tipset när det gäller att eliminera distraheringar är att plantera sig i en stuga långt bort eller liknande. Alla har inte tillgång till det naturligtvis, men det att byta ”scene” helt generellt kan göra under! Och då bör det ju inte vara ett helt nytt ställe heller kanske, så att du i stället använder tiden på att ”undersöka” stället å bedåra den, för dig, nya utsikten;)

Strömlöst är bra för det utesluter mycket, haha! Men musik i bakgrunden kan ju vara en fördel för många. Och är du som mig – d.v.s sjukt mörk/husrädd – måste du förståss ha med dig sällskap….som respekterar att du måste göra ditt;)  Men för mig så kan kombinationen av allt detta göra underverk, för det känns både avslappnande och samtidigt mer effektivt. Och premien just för att vara ”så duktig” är ju då en god middag och bara den allmänt trevliga atmosfären 😉

Har jag inte sagt det förut så rekommenderar jag en spellista på Spotify som heter; ”Öronsmek för studier”. Den är helt ypperlig för bakgrundsmusik, och heller ingen fara för att man trallar med:)

Konsten att slappna av är nyckeln till att vara effektiv när det gäller att först koncentrera sig, och egentligen borde inte JAG skriva om DET, men dom få gångerna jag har lyckats så är det ju tydligt att det fungerar. Därför är det så viktigt att göra en plan över studiframdriften, så att man kan studera när man ska studera och planera in fritid när man faktiskt inte ska göra nånting som har med studier att göra. Det är MINST lika viktigt! Skaffa en stor översiktlig väggkalender eller liknande där du också kan kryssa av dagarana som går. Sånt tycker jag är sjukt motiverande å se hur man närmar sig målet, för då blir det också lättare att fokusera på just målet – för det är ju det som ska hålla motivationen uppe!  Och det kan gärna stå som små ”reminders” här och där; Dina ”varför”. Varför du vill uppnå det du satt som mål och vad hela drömmen är med att studera det du har valt. Påminn dig själv så ofta du bara behöver!

Och lycka till med studierna så länge!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *