Mjölk- och köttkonsumtion: Bra eller dåligt?

Åkej då… Nu förstår jag det lite bättre…  Förut hade jag bara hört det i sammanhanget; ”Köttätande bidrar till stora utsläpp av Co2” Men hur exakt skulle alla ko-fjärtar vara den stora boven till det?? …tänkte man.

Men då rekommenderar jag att se dokumentären ”Cowspiracy” som på ett bra sätt faktiskt förklarar hur det kommer sig.

Om man tänker på vilken enormt industri det faktiskt är – köttet. För ja, det är ju inte bara lite vanligt gårdsbruk med det vi behöver för att försörja oss runt omkring, utan djuren är ”produkter” som utgör hela, stora industrier – som igen ska täcka vårat behov/efterfrågan av köttprodukter. Vilket ingår i mångas dagliga kost.

MEN,,,det är en sak jag faktiskt saknade att dom tog upp i filmen och det är; Hur mycket ÄR egentligen behov och efterfrågan på varan OM man ska ta med i beräkningarna all mat som faktiskt slängs för att det hinner bli för gammalt?? Eller som vi tar med hem, tillreder och slänger sen för att vi inte orkar spara på rester???

I alla fall så var det en annan stor faktor med kossan som gick upp för mig. Och det var den andra enorma industrin som samma djur också ska förse – nämligen alla dessa mjölkprodukter! Men det är nu det intressanta kommer och förklaringen. Att just FÖR ATT detta ska kunna äga rum (produktionen), och vi hela tiden blir fler på denna jord, så måste kvantiteten på produkterna även öka. D.v.s att det finns ingen annan industri där så mycket skog och mark måste göras om till fördel för betesmarker till alla dessa djur. Och det är DET som är det största problemet med industrin och även den största orsaken till masskörd av Amazonas regnskog. Men det vill inte de stora kommersiella företagen och informationskontoren för kött och mjölk erkänna, även fast dom mycket väl vet det. Och det är ju mycket betänkt i dessa intervjuer i filmen.

Men det är alltså huvudsakligen därför våra regnskogar försvinner – för att ”göra plats” till en exportmarknad för fattiga land som ändå inte vinner särskilt mycket på det.

Och SÅ kommer i tillägg allt detta avfall som djuren producerar… Men inte minst….största användningen av jordens vattenresurser  är det också kött/mjölkindustrin som är ansvarig för.  Kommer inte ihåg talen, med det var enorma mängder som lätt har kunnat rädda många land från torka – vilket också sker till slut där de överdimensionerade boskapen befinner sig.

Se gärna och gör dig egen uppfattning naturligtvis!

Jag älskar kött Jag skulle heller inte kunna vara helt utan mejeriprodukter! Men huvudsakligen kommer mitt kött från någons eget jagande, så det känns ändå som en mer bärkraftig källa.

Ett annat tips till dokumentär när vi ändå är inom schangern är; ”Milk”.  Filmskaparen tar för sig att intervjua både motståndare och förespråkare av mjölk. Filmen har ingen konklusion om vad som är rätt eller fel, och bägge parter känner jag har väldigt goda argument för vad som är bra/dåligt med mjölkkonsumtion. Så på det viset kanske jag inte kände mig så mycket klokare, men det är nog också det som är meningen med filmen; att visa hur svårt det är att ta ställning till temat för oss som har växt upp på mjölk och heller inte lider av någon intolerans. Jag älskar även mjölk, men jag konsumerar inte lika mycket längre och känner mig allmänt bättre av det. Och så beror det också lite på i vilken form du konsumerar…tror jag då…Min dotter har också varit som en kalv under hela sina 10 år. Det finns vissa saker som man bara måste ha mjölk till. Men att det är otroligt slembildande och kanske inte superbra i enorma mängder hela tiden, det tror inte jag heller.

Men se som sagt! Det är en bra funderare även där:)

Tidigare har jag också skrivit om dokumentärer som ”Farmageddon”. Kolla in den posten med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *