Mer tid än någonsin

Den berömda tidsklämman… Och jag startar som vanligt med; ”Hur kommer det sig…?”

Hur kommer det sig att vi har så mycket mindre tid nu än man hade förr?? Har dygnet helt plötsligt mindre timmar?? Näe, det har fortfarande ”bara” 24 timmar.

Det kan inte vara så att detta tids-jagandet har EN ENDA orsak? Nämligen vad vi tror att vi ”ska” hinna göra/åstadkomma.

”Nämen asså…jag hinner inte träna, det är så sjukt mycket annat jag måste göra” Det kan ju jag också skylla på, men jag vet ju gott och väl att allt man vill och bestämmer sig för det hinner man. Jag har t.ex ”inte tid” att träna just nu, för jag ”måste” ju sitta här och blogga:)

Om vi delar upp en vardag, som t.ex här i Norge där en vanlig arbetsdag är 7,5 timmar.

Sömn: 7h (helst 8 för min del)

Resa t.o.f arbete/skola med mathandel: 2 h

Middag/husshållssysslor/läxor: 2 h

Aktiviteter/Möten: ca 2 h (med till och från inräknat)

= Övrig tid 3,5 h.

Vad gör vi dom timmarna? Slöar framför soffan? Jajamän!! Och DET får man! Så absolut! Mys med din man/kvinna, se film, surra med en vän..! Men hur kan vi säga att vi ”inte har tid”??

Jag förstår mycket väl dom som har en high-speed-karriär och många bollar i luften. Många bollar i luften kan man ha, men det behöver heller inte förknippas med dom som springer omkring i kostym och mobilen i högsta hugg. Många bollar i luften kan kännas bra – om det är en positiv form av stress. Att glädja sig över kommande saker och utveckla idéer är positivt. Men kom ihåg att det är VI själva som bestämmer  vilka ”bollar” vi har med i jonglerandet!

Det var någon som sa, som jag läste, ”Om du inte är nöjd med situationen så ändra den! Om du inte kan ändra den, så anpassa dig!” Och det är nog en av de ytterst få saker som verkligen har fastnat på hjärnan när jag hörde, (av alla dessa böcker jag läst med skälvutveckling.) För hur det än kan kännas så har man ALLTID ett val. Tänk på det! ALLTID!

Att vi väljer att stressa ihjäl oss är ingen annans fel än våra egna. ALLT blir bara dåliga ursäkter.

För hur kan vi ha mindre tid nu än förr??!  Vi har inte börjat ha en riktig ”fritid” förrän de sista 60-70 åren för att hårddra det.  Då var många fortfarande tvungen att jobba hela dagarna, kvinnorna var hemma…lagade mat från botten, micro fanns inte, tvättade hela dagen, engångsblöjor fanns inte, gjorde ärenden, internetbank fanns inte, umgicks med sina barn (!!!) för iPad fanns inte heller!!

Idag har vi tvättmaskiner, diskmaskiner, körmaskiner, mat- och bakmaskiner, värmemaskiner…. Så inte måste man ut och hugga/hämta ved heller först för att kunna värma spisen för att så laga mat eller koka kläder/blöjor. Allt var ett konstant arbete! Och här sitter vi och gnäller för att vi inte hinner träffa väninnorna på AW den här helgen oxå! För att 3G-nätet är för trögt! Eller att vi måste sätta in i/plocka ur diskmaskinen!!

Vi är så otroligt bortskämda. Vi ska ha allt med ett knips med fingrarna. Vi kan inte ”kasta bort tid”. Vi måste börja se allt omkring oss som vi kan uppskatta i stället. Säga ”tack” till den där grejen som mirakulöst torkar våra skor. ”Tack” till mojängen som suger upp all skit från golvet! ”Tack” till uppfinningen som gör att vi kan kliva upp naken (om vi så vill) varje morgon för att kissa och skölja bort det utan att vi behöver gå ut och frysa. ”Tack” till det där magiska skåpet som håller våran mat och dricka kall och fräsch!

Vi har inte inte mindre tid för tiden…. Vi har faktiskt aldrig haft så mycket tid till saker vi VILL göra… Möjligheterna är så oändliga för oss idag att jag tror det är det som gör det så svårt.  Vi skulle, borde och måste… Kanske är största problemet att många inte ens vet vad dom vill, för att vi har så många valmöjligheter inom ALLA jäkla områden av livet… FÖR många!

Att säga att man inte har tid….nja…jag tycker det låter bättre att säga att man ”inte hinner”…..Eller säg det rätt ut! ”Jag vill inte!” Gör det till din prioritering men skyll inte på klockan.

Att vi är aningen otacksamma med tanke på alla olika bekvämligheter vi har idag – ja! Och ingen säger det bättre än C.K Louis i detta klipp från Conan  Ha en fin dag!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *