Investera i dig själv!

Vi köper hela tiden nya bilar, telefoner, och allt vad det nu är, på dyr kredit – utan att blinka. Men att använda pengar på studier känns ”surt”… Why? ”Studielån…för resten av livet…usch!” Studier eller kurser som vi faktiskt investerar i oss själva för att utveckla våra kunskaper och bli duktiga inom ett visst eller flera områden så att man kan bli kompetent till att tjäna mer pengar.

För att inte prata om att det förmodligen är det rimligaste lånet du någonsin kommer ha. Inte minst för den låga räntan men dessutom för all den räntefria tiden under din utbildning.

Varför är det då så att vi ser så olika på investeringar? En halvårskurs på högskola eller en ny soffa?? Kanske är det för att en möbel garanterat kommer stå där även om ett halvår, utan ansträngning eller nånting… Medans man faktiskt måste lägga ”arbete” i den andra typen? Och inte är det säkert att man klarar det heller. Tänk om man kuggar!

Att investera i sig själv behöver inte betyda att man ska söka in på universitetet, men att man kanske planerar att göra nånting för sig själv som skapar mer värde över tid. T.ex att resa på semester när man verkligen behöver det eller göra något kul när det var riktigt länge sen, är saker som jag ser på som en investering i sig själv. Men mest av allt tänker jag på kurser, böcker eller en coaching-session för den delen! Material som ökar vårt potential, förståelse och kunskap för vad vi håller på med.

Ta ekonomi till exempel..! Nä, man måste inte ha en MBA-grad, men hur många är det inte som inte förstår grundläggande saker gällande sin egna privatekonomi? Vore inte det då en investering i sin egen ekonomi om man bara satte sig ned och kollade igenom papper och avtal från sin bank, och eventuellt kollar om man är dubbel- eller t.o.m trippelförsäkrad?

Om du så reste hela landet på längden kanske 2ggr i din livstid för att delta på den där helgkursen så är ju det en investering i dig själv – även om det kanske gav dig dåligt samvete där och då för att du reste bort från familjen och använde pengar på dig själv. (Ja, det här gäller ju mammor som du förstår;) )

Bra mat, träning och ev. kosttilskott är också en investering i sig själv. Men inte ens där vill vi ”unna” oss det bästa. (Träning ska jag fasen inte yttra mig så mycket om känner jag:) Men jag har hört att det är bra;) Vi ser på bra mat bara som dyrt, och kosttillskott som ”piller och pulver” som är bara lureri. Men vi går mer än gärna till doktorn för alla sorts krämpor och betala mycket för mediciner med garanterade biverkningar. (Detta är för övrigt ett helt annat tema, obviously!)

Vad gör du för att ”investera” i dig själv? Vad är din egna ”grej”? Vad gör du under din morgonrutin varje dag som är ”ditt för dig”? Jag bara undrar så.. Har tänkt en del över det här i det sista, just i sammanhang av beslut av studier och lån. Ska man, ska man inte..? Men så av en händelse, när jag pratade med min närmsta bordskavaljer under ett bröllop nyligen, så bestämde jag mig! Vad hade jag egentligen tvekat på? Han sa att han ångrade så mycket att han inte använde sig av möjligheten av studielån när han hade det. Och det avgjorde saken för mig. För det är faktiskt en fantastisk möjlighet!

Så…kanske måste vi tänka lite mer på vad vi gör för oss själva som ger oss möjlighet att växa – på alla plan.. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *