Den här har du inte hört förut;)

Det är ett nytt norrländskt och legendariskt ordpråk från en klok vän. Han sa:

”Varför köpa saker man in behöver, för pengar man inte har, för att imponera på folk man inte tål”

Jag tror det va så att vi satt och pratade om jantelagen…på ett vis, och om varför man först ska skämmas när man lyckas och det går bra för en, och inte minst allt snacket som blir runtomkring.
Till slut kom vi i alla fall fram till att det var väl ingen mening att bry sig om vad andra tycker, om man verkligen vill unna sig den där nya, häftiga bilen…i rädsla för vad andra eventuellt ska tycka.

Det går ju inte veta om nån verkligen lever så fett som man tror bara genom att se på deras fordon, hus, kläder m.m..
Nån är miljonärer och kör en gammal Lada och pantar burkar och andra har nya svindyra skjortor och kör nyaste bilarna…och är djuuuupt skuldsatt med allt för många kreditkort.

Många jobbar hårt halva/hela sitt vuxna liv för att kunna just unna sig något extra till slut.
Min vän, som ovan, kunde i en period leva ganska flådigt och shoppa dyrt. Vilket han givetvis prövade bara för att se hur det kändes att bränna lite pengar:) Efter ett tag är ju inte det så spännande heller, och man köper ju som regel grejer man inte är i desperat behov av;) Även om det kan kännas så;)

Men många handlar alltså över sitt förnuft utan att ha pengarna alls. Dom gör det för att passa in, imponera på andra eller kanske är dom helt enkelt beroende. Kanske måste man handla saker på kredit för att man har inget annat sätt att finansiera det på – jag vet hur det känns! Men nu var är det ett tag sen och det känns helt fantastiskt att inte behöva konto- och kredithandla för allt man faktiskt BEHÖVER.

En annan kategori av folk är helt enkelt dem som är ekonomiskt förståndshandikappade. Förr eller senare inser dom flesta att det INTE är en ”bra deal” att handla elektronik, bilar och möbler på en lååång avbetalningsplan – för då är liksom inte slutpriset det som stod på prislappen från början. Andra inser det aldrig….och dom hamnar i ”Lyxfällan”.

Själv så har jag prioriterat bra bilar… Jag älskar bilar, jag älskar att köra, jag bor på vischan, vägarna är sådär, det är långt till jobb, det är långt till det mesta….och DÅ ska det banne mig inte vara ett slit och ork att sätta sig i bilen och hoppas på att den startar eller om man har värme på vintern.
På bygden kan ju det förmodligen uppfattas som allt möjligt…för det syns ju utåt…och därför måste ju det ju undras vart man har fått pengarna ifrån, eller hur?

Men så kan jag ju säga så här; jag har inte åkt på utlandssemester 2-4 ggr om året. (Men det är planen;)) Men i alla fall så är det ju en ganska ”osynlig” grej som andra inte verkar haka upp sig så mycket på. En tanke bara….

Har man i alla fall kommit dit att man kan skita i vad ”andra skulle säga om….”, så har man kommit långt. Och det du gör för dig egen del, för att du förtjänar det, ska du INTE ha ”dåligt samvete” för!

Så jag citerar igen: ”Varför ska man köpa saker man inte behöver, för pengar man inte har, för att imponera på folk man inte tål?”
Släng dig i väggen Tony Robbins 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *