Böcker om matmissbruk och sockerberoende

Har tänkt på det här inlägget en god stund. Nej, det var inte för att jag hade tänkt rekommendera böckerna i sig, (även om jag har läst flera av dem och de är väldigt bra) utan jag hade tänkt filura lite med dig om varför i hela fridens namn alla dessa böcker har så förbaskat smaskiga omslag.

Det är jag säkert inte ensam om att observera, men ändå tog det ju faktiskt en stund att inse….att man kanske hellre dras till en bok…just för att omslaget ser ALLT för tilltalande ut! Jag har ju faktiskt några av dessa böcker och dom är ju som sagt bra, så visst…man ska ju ”inte dömma boken efter omslaget” men visst är det bilden som säljer boken och drar till sig uppmärksamhet.

För att nämna ännu ett perfekt exempel; ”Good calories, Bad calories” av Gary Taubes. Bilden med det rostade brödet och det sakta smältande smöret! …ger mig ju inte precis mindre lust att trycka i mig ett par innan jag ens har öppnat boken.

Och varför är det då så bakvänt att böcker som handlar om, och ska hjälpa oss, eventuellt hantera mat-ovanor eller ett sockerberoende flashar oss med bilder som sänder HELT andra signaler till hjärnan?? Jag vill ju HA smågodis och prinsesstårta. Jag blir ju sugen på hela Katrin, nästan, där i sin prinsess-tårte-klänning!

Om man tänker sig det här scenariot; här sitter jag och kämpar med ett stort problem som jag vill försöka ta itu med, kanske har jag en ätstörning, behöver lära mig nya tekniker för att omprogrammera hjärnan att tänka annorlunda i matsituationer….ska jag liksom plocka upp ”Bulimi-bibeln” då??! Så att jag kan påminna mig själv om vad gott det skulle vara en en rejäl bauta-fika??!!?!!

Se på vilken som helst damtidning! Typ Allers eller liknande. Finns det ETT omslag där inte tipsen om viktnedgång och recepten på tårtor/kakor/bullar samsas på framsidan???

Det är faktiskt ganska taskigt gjort mot dem som verkligen sliter med att vända på ett beroende.

Se för dig böcker om andra typer beroenden; alkohol, droger, sex… Skulle dessa illustreras lika ”vackert” på omslagen hade vi nog genast reagerat.    …I’m just saying…

Kan inte rabbla vidare om det här nu för det gör mig lite upprörd faktiskt Men hoppas ändå att du tyckte det var en tanke värd att sprida!

the-end-of-overeating bulimibibeln9789185225354_200_sockerberoende-sot-fantasi-eller-bitter-verklighet_kartonnage9789127137950_200_det-sotaste-vi-har-om-socker-och-vaxande-kropparett-sotare-blod-om-halsoeffekterna-av-ett-sekel-med-socker9780670072477807adeea02ba1e327f39650ae5257f70sott-och-annat-gott-det-goda-lchf-baket food-junkies9789137122977_200_sockerbomben-bli-fri-fran-ditt-sockerberoende

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *