”Bad Science” – en myspysig läsning

Ben Goldacre är doktorn, författaren och akademikern som har skrivit denna bok; ”Bad Science”, och det handlar om precis det det låter som – dålig vetenskap. Med andra ord väldigt många bra exempel på hur vetenskapliga studier inte genomförs som de borde, hur de sedan publiceras och tolkas, samt hur det framställs i media (av journalister som inte kan nånting om varken att tolka studieresultat eller statistik) så att vi lekmän ska bli mest möjligt förfjamsade (mitt egna vetenskapliga ord där).

Jag var intresserad av att läsa den här boken från första ögonblick, men samtidigt lite skeptiskt… Jag var rädd att han bara skulle klanka ned på alternativ medicin och näringsfysiologer :/ Och då kände jag att kanske skulle bli lite ”sårad”, men nu vet jag ju absolut bättre. Det är ju faktiskt inte helt det det handlar om, det finns ju faktiskt bra och dåliga exempel på allt. Men jag kan ju helt klart säga att jag har en lite annan syn på en del saker, som t.ex homeopati… Sorry alltså 😛

Inte minst har det varit ganska bra repetition för min del att läsa boken då jag har fått lite mer exempel att hänga i granen med tanke på att det här med vetenskapliga artiklar, utformning, formler och tolkning o.s.v var den sista delen av mina medicinstudier. Så det är ju inte helt fel att ha en liten grundförståelse för detta när man läser boken märker jag – som jag gör på engelska. Jag har den på norska också, av misstag, då jag egentligen skulle köpa hans andra bok; ”Bad Pharma” på norska 😛 Men dom borde även finnas på svenska.

Nu har jag i alla fall köpt ”Bad Pharma” på engelska, för det är billigare med utländsk pocket =)

Man får ta hatten av för en så duktigt kunnig och nördig man (som han själv kallar sig) och inse att det mesta går att synas i sömmarna så länge det står en industri bakom som ska tjäna pengar. Det bästa av allt är ju att han är doktor själv men samtidigt kan redogöra för allt ur ett ganska öppet perspektiv ändå. Men ja… Visst är det en del figurer som får en ganska mycket smisk på fingrarna och inte minst han tillbaka för att vara så öppen om dessa teman. Men det är bra! Och även fast det kanske kan låta som ganska ”torra” ämnen så måste jag ändå säga att det är underhållande läsning och till dels skrattretande information man får veta.

Kan absolut rekommendera boken till er alla som är lite över snittet intresserad av temat hälsa, speciellt när det kommer till er egen! ‘Kunskap är makt’, som Sir Francis Bacon sa 😉 Och jag lovar att rapportera mitt intryck av hans andra böcker as well 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *